Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
1 yaş çocuk gelişimi, motor becerileri, bilişsel gelişim, okul öncesi, zeka gelişimi, anaokulu, çocuk oyunları, zeka oyunları, hafıza oyunları

1 Yaş Çocuk Gelişimi

Çocuğunuzun 1 yaşında büyümesi ve gelişmesi hakkında detaylı bilgi edinerek 1 yaş çocuk gelişimi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. 1 ve 2 yaş arasındaki 12 ay boyunca, bebeğinizin daha az bir bebek gibi olmaya başladığını ve daha çok tomurcuklanan, yürümeye başlayan çocuk gibi olmaya başladığını görebilirsiniz. 1 yaşındaki çocuğunuz biraz bağımsızlık kazanmasına yardımcı olan yeni motor becerilerde ustalaşmaya başladığında çocuğunuzun fiziksel dönüşümüne tanık olacaksınız ve benzersiz bir kişiliğin ortaya çıkmaya başladığını görmeye başlayacaksınız.

1 Yaş Çocuk Gelişimi

1 Yaş Çocuğunda Fiziksel Gelişim

12 aylık olmak, çocuğunuz için bazı büyük değişiklikleri yansıtacaktır. Kısa bir süre içinde, muhtemelen emekle döneminden yürümeye geçiş yapacak ve siz farkına bile varmadan, merdivenleri tırmanmaya ve herhangi bir yardım almadan evinizde gezinmeye çalışacaktır.

Önemli Kilometre Taşları

  • Kaba Motor Becerileri: Çoğu bebek ilk adımlarını 12 aydan önce atar ve 14 veya 15 aylık olduklarında kendi başlarına yürümeye başlarlar.
  • İnce Motor Becerileri: 18 aylıkken küçük çocuğunuz muhtemelen bir bardaktan su içebilir, kaşıkla yemek yiyebilir ve soyunmasına kendi kıyafetlerini giydirmenize yardımcı olabilir.
  • Önemli Noktalar: 1 ve 2 yaşları arasında, çocuğunuzun yürümek için mücadele etmekten, koşmayı ve bir topa nasıl vuracağını öğrenme çabaları sürecine tanıklık edeceksiniz.

Ebeveynlik İpucu 

1 yaş çocuk gelişimi, motor becerileri, bilişsel gelişim, okul öncesi, zeka gelişimi, anaokulu, çocuk oyunları, zeka oyunları, hafıza oyunları1 yaşındaki çocuğunuz hangi nesnelerin sabit olduğunu ve hangilerinin tutulmasının güvenli olup olmadığını anlamayacaktır. Yürümeyi öğrenmeye başladıklarında; katlanan masalar, hassas kırılabilir eşyalar ve devrilebilecek istiflenmiş nesneler tehlike oluşturabilir. Bu nedenle çevresinden denge kurmak için kullanmaya

çalışabilecekleri dengesiz nesneleri kaldırmak önemlidir. Artık hareket halinde olduklarına göre, evin farklı bölümlerine erişmek de daha kolaydır. Bu nedenle bebeğinize yönelik hazırlıklarınızı da gözden geçirebilirsiniz.

1 Yaş Çocuğunda Duygusal Gelişim

1 yaşındaki çocuğunuz birçok yönden bağımsız olmaya çalışacaktır. Kendi giyinmeye çalışmakta ısrar edebilir ve yeni fiziksel becerilerini test etmek isteyebilir. Ancak kendilerini yorgun, korkmuş veya yalnız hissettiklerinde yanınızdan ayrılmamaları ve rahatlık aramaları da muhtemeldir. Çocuğunuz 2 yaşına geldiğinde, “hayır” dediğinizde bile istediklerini yapmakta ısrar ettikleri için bazı meydan okuyan davranışlar görmeniz olasıdır.

Önemli Kilometre Taşları

  • Alışılmadık durumlara veya insanlara utangaçlık veya sinirlilik ile tepki verebilirler.
  • Diğer insanları taklit etmeye eğilimlidirler.
  • Bazı durumlarda korku duygusu baskın olabilir.

Ebeveynlik İpucu

Ayrılık kaygısı ile başa çıkmak zor olabilir. Çocuğunuz size bakmıyorken “gizlice kaçmaktan” kaçının.

Beklenmedik bir şekilde ortadan kaybolmak, çocuğunuzun kaygısını uzun vadede daha da kötüleştirebilir. Bunun yerine, bir öpücük verin ve kısa süre sonra geri döneceğinize söz verin. Güle güle konuşmasını çok uzatmak durumu daha da kötüleştirecek, bu yüzden vedalaşma rutininizi kısa ve güven verici tutmaya çalışın.

1 Yaş Çocuğunda Sosyal Gelişim

1 yaş çocuk gelişimi, motor becerileri, bilişsel gelişim, okul öncesi, zeka gelişimi, anaokulu, çocuk oyunları, zeka oyunları, hafıza oyunları1 yaşındaki çocuğunuzun yabancılara karşı biraz daha ihtiyatlı hale geldiğini fark edebilirsiniz, ancak başkalarıyla, özellikle kardeşleriyle ve düzenli bakıcılarla etkileşim kurmak için inanılmaz bir istek duyduğunu göreceksiniz. Çocuğunuz diğer çocukları görmekten heyecan duyabilir. Çoğunlukla, 1 yaşındakiler diğer çocuklarla oynamak yerine onların yanında oynamayı tercih ederler. Ancak çocuğunuzun zaman zaman diğer çocukları oyuna dahil etmeye başladığını da görebilirsiniz.

Ebeveynlik İpucu

1 yaşındaki çocuğunuz paylaşmanın ne demek olduğunu anlamayacağından kendi oyuncaklarına çok sahip çıkabilir. Diğer çocuklarla paylaşmaları için ısrar etmeyin. Bunun yerine, oyun üzerinde bir miktar kontrolleri olduğunu hissetmeleri için herkese yasak olan birkaç eşya verin.

1 Yaş Çocuğunda Bilişsel Gelişim

Çocuğunuzun bilişsel gelişimi söz konusu olduğunda muhtemelen bazı büyük değişiklikler göreceksiniz. 12 ila 24 ay arasında, çocuğunuzun kalem veya top gibi adlandırılmış nesneleri tanıması muhtemeldir. Ayrıca basit inandırıcı oyunlar oynayabilecekler ve talimatlarınızı takip etme konusunda gelişmiş bir yetenek gösterebileceklerdir.

Önemli Kilometre Taşları

  • Adına tepki verir.
  • Çok basit talimatları ve istekleri takip eder.
  • “Hayır” ı anlar.

Ebeveynlik İpucu

Çocuğunuzun bu yaşta sözel becerilerini geliştirmesine yardımcı olmanın en iyi yolu, onunla sürekli konuşmaktır. Onları giydirirken, giysilerin rengi, kumaşın hissi, dokunduğunuz vücut bölümünün adı hakkında konuşun.

Havlu, bardak, araba, oyuncak bebekler vb. gibi her gün kullandığınız öğeleri adlandırın. Tutarlı olmaya çalışın ve nesneler için farklı adlar kullanmaktan kaçının. Bu “etiketleme”, çocuğunuzun nesnelerin ve eylemlerin adlarını öğrenmesine ve kendi kendine konuşmaya hazırlanmasına yardımcı olacaktır.

1 Yaş Çocuk Gelişimi İçin Diğer Kilometre Taşları

1 yaş çocuk gelişimi, motor becerileri, bilişsel gelişim, okul öncesi, zeka gelişimi, anaokulu, çocuk oyunları, zeka oyunları, hafıza oyunları1 yaşındaki çocuğunuz fiziksel olarak daha iddialı olabilir. Bu yaştaki çocuklar, diğer insanların da duyguları olduğunu anlamazlar, bu yüzden başka birini incittiğini fark etmeden vurabilirler.

Seçenekler sunarak çocuğunuzun tomurcuklanan bağımsızlığını destekleyebilirsiniz. İki farklı oyuncak uzatın ve hangisiyle oynamak istediklerini seçmelerine izin verin. Oyuncakları nasıl seçeceklerini veya bir kutunun içine nasıl koyacaklarını öğrendikçe problem çözme becerilerinin gelişmeye başladığını göreceksiniz. Hafıza becerileri de gelişmeye başlayacaktır.

Ne Zaman Endişelenmeli?

Tüm bebekler biraz farklı hızlarda gelişirken, çocuğunuz belirli dönüm noktalarını karşılamıyorsa veya çocuğunuzda potansiyel gelişimsel gecikmeler fark ederseniz doktorunuzla konuşmalısınız.

  • Yürümekten çekinme,
  • Bir şeyleri göstermek için işaret dilini kullanmama,
  • Daha önce sahip olduğu becerileri kaybetme,
  • Başkalarını taklit etmeme,
  • En az altı kelime bilgisinden eksik olma,
  • Yeni kelimeler öğrenmede güçlük,
  • Bir bakıcı ayrıldığında veya döndüğünde fark etmeme veya umursamama.

Yorum (1)

  1. 2 Yaş Çocuk Gelişimi – Smart Edop
    Aralık 9, 2021 Cevapla

    […] 1 Yaş Çocuk Gelişimi […]

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir