
3 Yaş Çocuk Gelişimi
3 yaşındaki çocuk gelişimi döneminde sizi daha meraklı bir çocuk karşılayabilir. 3 yaşındaki çocuğunuzun dikkat süresi uzadıkça ve daha fazla sözel becerileri geliştikçe, yönergeleri daha iyi takip edebilecek ve kendi ihtiyaç ve düşüncelerini ifade edebilecek hale gelir. Yine de yürümeye başlayan çocuktan okul öncesi çocuğa geçiş, genellikle biraz inişli çıkışlı olabilir.
3 Yaş Çocuk Gelişimi
3 Yaş Çocuğunda Fiziksel Gelişim
3 yaşındaki çocuklar sadece boy ve kilo olarak büyümekle kalmaz, aynı zamanda kaba ve ince motor becerileri iyi bir noktaya evrilir. Diğer her şey gibi bu becerilerde de ustalaşmak çocuğa, yeteneklerine ve boyutlarına göre değişir. 3 yaşındaki çocuğunuz büyüdükçe kendi vücutları ve onu nasıl kontrol edecekleri hakkında daha çok şey öğreniyorlar. Denge daha iyi olacak ve uygulama ile çocuğunuz daha önce yapamadığı şeyleri yapabilecektir.
Önemli Kilometre Taşları
- Kaba motor becerileri: Çoğu 3 yaşındaki çocuk bir çizgide yürüyebilir, düşük bir denge aleti üzerinde dengede kalabilir, zıplayabilir veya hızlı bir şekilde koşabilir ve geriye doğru yürüyebilir. Genellikle üç tekerlekli bir bisikletin pedalını çevirebilir, büyük bir topu yakalayabilir ve iki ayakla zıplayabilirler.
- İnce motor becerileri: 3 yaşında çocuklar genellikle ellerini yıkayabilir ve kurulayabilir, biraz yardımla kendi kendilerine giyinebilir ve bir kitabın sayfalarını çevirebilir. Çoğu okul öncesi çocuk bir yazı aletini yumruklarıyla değil parmaklarıyla tutabilir.
- Önemli noktalar: 3 yaş çocuk gelişimi içerisinde bazı çocuklara lazımlık eğitimi verilebilir.
Ebeveynlik İpucu
Evet tüm bu koşma, tırmanma, zıplama ve durmadan hareket etme hızına ayak uydurmak zor olabilir. 3 yaşındaki çocuğunuza “hareketsiz kalmasını” söylemek cazip gelebilir ancak çocuklara koşma, tırmanma ve atlama özgürlüğü vermek çok önemlidir. Okul öncesi çocukların daha iyi denge ve koordinasyon geliştirebilmeleri için fiziksel becerilerini geliştirmeleri gerekir.
3 Yaş Çocuğunda Duygusal Gelişim
Çocuğunuz stresli durumlarla başa çıkmayı bilmediğinden, öfke nöbetleri bu yaşlarda zirveye ulaşma eğilimindedir. Kendi başlarına bir şey denemek için fırsat verildiğinde bağımsızlık konusunda ısrar edebilirler.
Bazı 3 yaş çocukları bakıcılarından ayrı kalmakta zorlanırlar. Bu nedenle, çocuğunuz onu anaokuluna bıraktığınızda ağlayabilir veya orayı sevse bile kreşe gitmekten üzüntü duyabilir.
Önemli Kilometre Taşları
- Hem kendisinin hem de başkalarının duygularını anlamaya başlar. Çocuğunuz nasıl hissettiklerini size bildirmek için “Kızgınım!”, “Üzgünüm!” veya “Mutluyum!” gibi basit ifadeler kullanabilir.
- Paylaşmayı ve sırayla almayı öğrenir ancak bundan her zaman hoşlanmayabilir.
Ebeveynlik İpucu
Çocuğunuzla günlük konuşmalarınızda üzgün, kızgın ve mutlu gibi duygu sözcükleri kullanın. Çocuğunuzun duygusal kelime dağarcığını oluşturmak, çocuğunuzun kendilerini ifade etmek için kendi kelimelerini nasıl kullanacağını öğrenmesini kolaylaştırır.
3 Yaş Çocuğunda Sosyal Gelişim
Çocuğunuzun üçüncü doğum günü civarında diğer çocuklarla etkileşimlerinde bir değişiklik fark edebilirsiniz. Bu genellikle birçok çocuğun paralel oyundan (çocukların birbirine yakın oynadığı) grup veya etkileşimli oyuna (gerçekte işbirliği yaptıkları ve başkalarıyla oynadıkları) geçmeye başladığı noktadır. Bu, ilişkileri nasıl yöneteceklerini öğrenmek için biraz yardıma ihtiyaç duyacakları anlamına gelir.
3 yaş çocukları yeni arkadaşlarla (ve bazen hayali olanlarla) gerçek dostluklar geliştirmeye başlayabilirler. Okul öncesi çocuklar sevdikleri şeylerden etkilenir. Bu nedenle, en sevdikleri karakterlerin TV’den veya kitaplardan olması yaygındır.
Önemli Kilometre Taşları
- Başka bir kişi incindiğinde veya üzüldüğünde empati göstermeye başlar ve hatta kişiyi teselli etmeye çalışabilir.
- Başka bir çocuk veya kardeşi tarafından “haksızlığa uğradıklarını” hissederlerse gevezelik etmeye başlayabilirler.
- Başkalarına kendi başına sevgilerini gösterebilirler (bir arkadaşına sarılmalarını önermeden).
Ebeveynlik İpucu
Çocuğunuz “benim” ve “sizinki” arasındaki farkı anlamaya başlayacak, böylece çocuğunuzun arkadaşlarıyla paylaşmakta zorlandığını görebilirsiniz. Kimin hangi eşyayla oynayacağına müdahale etmek yerine, çocuğunuzu kendi başına çözmeye teşvik etmek yardımcı olabilir. Birisi saldırganlaşırsa devreye girin ve durumu ele alın.
3 Yaş Çocuğunda Bilişsel Gelişim
3 yaş çocuk gelişimi içerisinde bilişsel gelişim, sadece alfabeyi veya nasıl sayılacağını öğrenmekle ilgili değildir. Soru sormayı ve bilgiyi işlemeyi ve anlamayı içeren bilgiyi özümsemeye yönelik tüm öğrenme sürecini kapsar.
3 yaşındaki çocukların çoğu sünger gibidir ve etraflarındaki her şeyi emerler. Bir ebeveyn olarak bu bilgilerle ne yapacaklarını bilmelerine yardımcı olun. Artık hareketsiz oturabildikleri ve daha uzun bir süre odaklanabildikleri için etraflarını daha da fazla algılayabilirler.
Çocuğunuzun zihni ve hayal gücü bu yıl çiçek açacak. Hafızalarını geliştirip etrafındaki dünya hakkında daha fazla şey anlamaya başladıklarında, birçok soru beklemelisiniz. Nasıl cevap vereceğinizi bilmediğiniz zamanlar olabilir. Çocuğunuzun sürekli sorularına karşı sabırlı olmaya çalışın çünkü bu onun dünya hakkında daha fazla şey öğrenme şeklidir.
Çocuğunuzun gerçekte ne anladığını ve hala nelerin öğrenilmesi gerektiğini bilmek zor olabilir ancak bunlar, yıl sonuna kadar elde etmelerini beklediğiniz kilometre taşlarından bazılarıdır.
Küçüğünüz artık sözlü cephaneliğinde yaklaşık 300 kelimeye sahip olmalıdır ve muhtemelen bundan çok daha fazlasını anlayacaktır. Çocuğunuz sadece basit cümlelerin yanında daha uzun cümleler de kurmaya başlamalıdır.
Önemli Kilometre Taşları
- Kitap dinlemekten hoşlanır ve hatta kendi kendine “okumayı” deneyebilir.
- Temel şekil ve renkleri tanır.
Ebeveynlik İpucu
Çocuğunuzun dil gelişimini geliştirmeye devam etmesine yardımcı olmak için çocuğunuzu her zaman sohbetlere dahil edin. Sorularını yanıtlayın (çok olacak!) ve kendi sorularınızdan birkaçını sorun. Kitap okuyun ve karakterler ile hikaye hakkında konuşun.
Ne Zaman Endişelenmeli?
Tüm 3 yaşındakiler biraz farklı oranlarda gelişir ve genellikle biraz geride kalan çocuklar, yakın gelecekte bir noktada akranlarına yetişeceklerdir. Ancak 3 yaşındaki çocuğunuzda aşağıdaki belirtilerden herhangi biri varsa, çocuğunuzun doktoruyla konuşmanızı öneririz:
- Salyaları akıyor veya çok net olmayan konuşması var.
- Basit oyuncakları çalıştıramama (tahta, basit yapbozlar, çevirme kolu gibi).
- Tam cümlelerle konuşmuyor.
- Basit talimatları anlamıyor.
- Diğer çocuklarla veya oyuncaklarla oynamak istemiyor.
- Göz teması kurmuyor.
- Çok fazla düşüyor veya merdivenlerde zorlanıyor.
- Bir zamanlar sahip oldukları fiziksel beceriler ve sosyal becerileri kaybediyor.